Domuz Gribi 6. Seviyede

Dünya Sağlık Örgütü’nünson yapmış olduğu açıklama ile domuz gribi salgını son seviye olan 6. seviyeye ulaştı. Bunun anlamı, artık salgın evrensel düzeyde tehlike olarak algılanıyor.  Su ana kadar 28,774 vaka görülmüş, toplam 74 ülkede 144 ölümlü vaka görülmüş.

Son olarak da Dünya Sağlık Örgütü’nün genel sekreterinin yapmış olduğu açıklamaya göre de domuz gribine karşı aşının geliştrilmesinin eylül ayına kadar mümkün değilmiş. Ayrıca tarihte en son bu derece büyük evrensel bir salgın 1968 de Hong Kong gribinde görülmüş ve yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmişti.

DOMUZ GRİBİNDE ALARM DÜZEYLERİ

domuz-gribi-altinci-fazda WHO’nun 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralaması ve domuz gribiyle ilgili aldığı alarm düzeyi kararları şöyle oldu:

1. aşamada hayvanlarda bir insan enfeksiyonuna neden olan grip virüsü görülüyor, ancak hastalık riski az, insana bulaşmıyor. İkinci aşamada, insanlar için bir risk söz konusu. İlk 2 aşamanın ardından 3. aşamayla birlikte pandemi alarmı dönemine geçiliyor.

3. aşamada, insanlarda yeni influenza virüs alt tipiyle enfeksiyonlar olmakla birlikte, insandan insana yayılımın olmadığı veya ancak yakın temasa bağlı nadir yayılım vakalarının söz konusu olduğu bir durum söz konusu.

4. aşamada, insandan insana kısıtlı bulaşma olmakla birlikte, hastalık belli bir bölgede görülüyor. Bu da virüsün insanlara tam adapte olmadığını gösteriyor. Meksika’da domuz grisinden ölümler onaylandıktan sonra WHO, 24 Nisan’da domuz gribi alarm düzeyini 4. düzeye çıkarmıştı.

5. aşamada, en az 2 ülkede görülen hastalık insandan insana bulaşmakla birlikte sınırlı, salgın öncesi en önemli risk. WHO, 29 Nisan’da domuz gribi alarm düzeyini 5. düzeye yükseltti. Hastalığının insandan insana bulaşma derecelerinin ele alındığı 4. ve 5 evreden sonra gelen 6. evre ‘pandemi dönemi’ olarak nitelendiriliyor.

6. aşamada hastalık genel toplumda artmış ve halen süren bir bulaşma var. WHO, bugün alarm düzeyini salgın anlamına gelen 6. düzeye yükseltti.

Kaynak:  US News

Etiketler: , ,

Yorum bırakın